200 jaar Kroongetuige

De kroon is gemaakt ter gelegenheid van de viering van 200 jaar koninkrijk. Hij symboliseert in acht punten de vorsten en vorstinnen die sinds 1813 in Nederland regeerden.

Willem I, de eerste koning heeft het koningschap in 1813 in de steigers gezet en vorm gegeven. Ook heeft hij  in belangrijke mate de basis gelegd voor het familie fortuin. De punt staat fier overeind.

Willem II  een bijzondere figuur, hij worstelde met z’n homosexuele geaardheid (en relaties) en was daardoor kwetsbaar en werd gechanteerd. Een druilende punt.

Willem III was helemaal een onmogelijke monarch en stond bekend als Koning Gorilla. Het koningschap stevende af op een moreel failliet. De punt is geheel gevloerd.

Emma werd door haar zeer ambitieuze moeder gekoppeld aan de 42 jaar oudere Willem III. Zij zette tijdens de regentschappen voor Willem III, en de te jonge prinses Wilhelmina  het koningschap weer op de kaart. De punt is weer krachtig opgericht.

Wilhelmina heeft in een turbulente tijd het koningschap goed overeind gehouden. Over haar democratische gezindheid bestaan echter de nodige twijfels. Daarom toch een kleine kromming in de punt.

Juliana was een geliefde en warme koningin. Haar koningschap kenmerkte zich wel door een zekere nonchalance en losheid (niet in de laatste plaats door de escapades van haar echtgenoot) De punt vertoont een “twist”.

Beatrix heeft het koningschap weer statuur en allure gegeven. De punt staat weer stevig overeind.

Willem-Alexander besteeg de troon pas in 2013. Het is nog te vroeg voor een oordeel over zijn koningschap.